Topinpuisto

 
 

Wanhan Wallankumous sai sparrauksesta vauhtia rakennusantiikin käytön edistämiseen

21.3.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Wanhan Wallankumous on vuodesta 2007 alkaen toiminut perheyritys, joka ostaa ja myy rakennusantiikkia. Rakennusantiikkina yritys käsittelee tällä hetkellä korkeintaan 60-luvun alussa valmistettuja ovia, ikkunoita ja uuneja, sekä jonkin verran myös muita tuotteita ja huonekaluja.   

Kiinnostus rakennusantiikin lajittelun kehittämistä, purkutoiminnan arvostuksen lisäämistä sekä toiminnan ilmastovaikutusten selvittämistä kohtaan viitoittivat yrityksen tietä kohti Topinpuiston kiertotaloussparrausta.  

Kiertotaloussparraus auttaa yrityksiä ja organisaatioita löytämään oman polkunsa kiertotalouden liiketoiminnassa. Palvelussa ideoidaan, suunnitellaan ja kehitetään olemassa olevia sekä uusia tuotteita ja palveluita. 

Materiaalien arvon tunnistaminen kehittää uusiokäyttöä 

Wanhan Wallankumous lähti kehittämään ideaa rakennusantiikin erilliskeräyksestä Topinpuiston kiertotalouskeskuksessa. Purkukohteissa syntyy käyttökelpoista materiaalia, joka olisi tärkeää saada jatkokäyttöön. Rakennusantiikkia hyödyntämällä materiaalien elinkaari pitenee, uudistuotannon tarve vähenee ja sitä kautta myös tuotannon päästöt pienenevät.  

Lajittelun kehittämiseksi purkajien tietoutta materiaalien arvosta ja arvostusta purkutoimintaa kohtaan tulisi lisätä. Kynnys materiaalien lajitteluun ja uusiokäyttöön madaltuu myös, kun niiden keräys on hyvin organisoitu.  

Sparrauksessa pohdittiin, millaisin keinoin osaamista voitaisiin parantaa ja informaatiokanaviksi ideoitiin esimerkiksi aiheeseen pureutuvaa podcastia ja henkilökohtaista neuvontaa esimerkiksi lajitteluasemalla. 

Materiaalien uusiokäytöstä syntyy positiivisia ilmastovaikutuksia 

Rakennus- ja sisustusalan toimijoista ja harrastajista moni arvostaa tuotteissa ajan patinaa ja yksilöllisyyttä. Rakennusantiikin käyttämisestä syntyy myös positiivisia ilmastovaikutuksia, joita Wanhan Wallankumous haluaa selvittää ja viestiä niistä asiakkaille. Sparrauksessa pohdittiin vaihtoehtoja sille, miten käytännössä voitaisiin laskea ja osoittaa hyöty vanhojen materiaalien uusiokäytöstä.  

Vaikutusten arvioinnissa voidaan puhua esimerkiksi hiilikädenjäljestä, kun yritys tarjoaa omalla tuotteellaan tai palvelullaan asiakkaalleen mahdollisuuden pienentää omaa hiilijalanjälkeään. 

Sparrauksesta yritys kokee saaneensa hyviä eväitä jatkoon ja ideoiden kehittämiseen, ja yhteistyö eri muodoissaan oli uutta ja innostavaa. 

-Sparrausprosessi oli todella positiivinen kokemus, jossa sai katsottua omaa yritystä hieman kauempaa ja erilaisesta näkökulmasta. Sparrauksen kautta sai myös monta tärkeää ja arvokasta kontaktia ja tehtiin suunnitelmia, joista joitakin on jo viety eteenpäin testattavaksi, kertoo Tommi Hämäläinen Wanhasta Wallankumouksesta. 

Yrityksen suunnitelmissa on seuraavaksi testata muutamaa ideaa konkreettisesti oppilaitosyhteistyön merkeissä ja osallistua jatkossakin aktiivisesti kiertotalouden tapaamisiin ja tapahtumiin. 

www.wanhanwallankumous.net  

Kiertotaloussparraukseen ja palvelun esimerkkeihin voit tutustua Topinpuiston sivuilla 

 

 

Uutinen

22.3.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Topinpuiston uutiskirje 1/2023

Topinpuiston uutiskirje kokoaa yhteen Topinpuiston kiertotalouskeskuksen ajankohtaiset uutiset ja puheenvuorot. Aiheina tällä kertaa mm. Topinpuisto-päivä järjestetään huhtikuussa jo kymmenettä kertaa...

Lue lisää

 

Tapahtuma

6.3.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Kiertotalouden strategia – tervetuloa Topinpuisto-päivään 14.4.2023!

Keväällä 2023 Topinpuisto-päivä järjestetään jo kymmenettä kertaa! Kevään Topinpuisto-päivän teemana on kiertotalouden strategia. Miten luodaan ja millainen on vastuullinen strategia kiertotalouden edistämiseksi? Miten pitkäjänteinen strategia ohjaa kiertotalouden toteutumista kiertotalousalueella? Miten strategia jalkautetaan sidosryhmille? Tule kuuntelemaan, miten kiertotalouden strategiaa tehdään ja miten luodaan kestävää tulevaisuutta! 

Lue lisää

 

Uutinen

27.1.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Gasumin innovaatiokilpailu GasumHackathon käynnistyi

Gasum etsii avoimen GasumHackathon-innovaatiokilpailun kautta ratkaisuja ja kumppaneita biokaasulaitoksilla sivuvirtana syntyvän biogeenisen hiilidioksidin hyödyntämiseen.

Lue lisää