Topinpuisto

 
 

Wanhan Wallankumous sai sparrauksesta vauhtia rakennusantiikin käytön edistämiseen

21.3.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Wanhan Wallankumous on vuodesta 2007 alkaen toiminut perheyritys, joka ostaa ja myy rakennusantiikkia. Rakennusantiikkina yritys käsittelee tällä hetkellä korkeintaan 60-luvun alussa valmistettuja ovia, ikkunoita ja uuneja, sekä jonkin verran myös muita tuotteita ja huonekaluja.   

Kiinnostus rakennusantiikin lajittelun kehittämistä, purkutoiminnan arvostuksen lisäämistä sekä toiminnan ilmastovaikutusten selvittämistä kohtaan viitoittivat yrityksen tietä kohti Topinpuiston kiertotaloussparrausta.  

Kiertotaloussparraus auttaa yrityksiä ja organisaatioita löytämään oman polkunsa kiertotalouden liiketoiminnassa. Palvelussa ideoidaan, suunnitellaan ja kehitetään olemassa olevia sekä uusia tuotteita ja palveluita. 

Materiaalien arvon tunnistaminen kehittää uusiokäyttöä 

Wanhan Wallankumous lähti kehittämään ideaa rakennusantiikin erilliskeräyksestä Topinpuiston kiertotalouskeskuksessa. Purkukohteissa syntyy käyttökelpoista materiaalia, joka olisi tärkeää saada jatkokäyttöön. Rakennusantiikkia hyödyntämällä materiaalien elinkaari pitenee, uudistuotannon tarve vähenee ja sitä kautta myös tuotannon päästöt pienenevät.  

Lajittelun kehittämiseksi purkajien tietoutta materiaalien arvosta ja arvostusta purkutoimintaa kohtaan tulisi lisätä. Kynnys materiaalien lajitteluun ja uusiokäyttöön madaltuu myös, kun niiden keräys on hyvin organisoitu.  

Sparrauksessa pohdittiin, millaisin keinoin osaamista voitaisiin parantaa ja informaatiokanaviksi ideoitiin esimerkiksi aiheeseen pureutuvaa podcastia ja henkilökohtaista neuvontaa esimerkiksi lajitteluasemalla. 

Materiaalien uusiokäytöstä syntyy positiivisia ilmastovaikutuksia 

Rakennus- ja sisustusalan toimijoista ja harrastajista moni arvostaa tuotteissa ajan patinaa ja yksilöllisyyttä. Rakennusantiikin käyttämisestä syntyy myös positiivisia ilmastovaikutuksia, joita Wanhan Wallankumous haluaa selvittää ja viestiä niistä asiakkaille. Sparrauksessa pohdittiin vaihtoehtoja sille, miten käytännössä voitaisiin laskea ja osoittaa hyöty vanhojen materiaalien uusiokäytöstä.  

Vaikutusten arvioinnissa voidaan puhua esimerkiksi hiilikädenjäljestä, kun yritys tarjoaa omalla tuotteellaan tai palvelullaan asiakkaalleen mahdollisuuden pienentää omaa hiilijalanjälkeään. 

Sparrauksesta yritys kokee saaneensa hyviä eväitä jatkoon ja ideoiden kehittämiseen, ja yhteistyö eri muodoissaan oli uutta ja innostavaa. 

-Sparrausprosessi oli todella positiivinen kokemus, jossa sai katsottua omaa yritystä hieman kauempaa ja erilaisesta näkökulmasta. Sparrauksen kautta sai myös monta tärkeää ja arvokasta kontaktia ja tehtiin suunnitelmia, joista joitakin on jo viety eteenpäin testattavaksi, kertoo Tommi Hämäläinen Wanhasta Wallankumouksesta. 

Yrityksen suunnitelmissa on seuraavaksi testata muutamaa ideaa konkreettisesti oppilaitosyhteistyön merkeissä ja osallistua jatkossakin aktiivisesti kiertotalouden tapaamisiin ja tapahtumiin. 

www.wanhanwallankumous.net  

Kiertotaloussparraukseen ja palvelun esimerkkeihin voit tutustua Topinpuiston sivuilla 

 

 

Tapahtuma

28.8.2023

Arvoketjut ja uudelleenkäyttö – tervetuloa Topinpuisto-päivään 22.9.2023!

Syksyn 2023 Topinpuisto-päivässä keskustellaan tuttuun tapaan ajankohtaisista kiertotalouden puheenaiheista! Päivän teemana ovat Arvoketjut ja uudelleenkäyttö.  Miten suunnittelu mahdollistaa elinkaaren pidentämisen...

Lue lisää

 

Uutinen

19.6.2023

Topinpuiston uutiskirje 2/2023

Topinpuiston uutiskirje kokoaa yhteen Topinpuiston kiertotalouskeskuksen ajankohtaiset uutiset ja puheenvuorot. Aiheina tällä kertaa Betonin hiilensidontaominaisuuksia tutkittiin Betoniteollisuuden CO2ncrete Solution -hankkeen Topinpuistoon...

Lue lisää

 

Uutinen

25.5.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Topinpuiston tutkimuspilotti toi arvokasta tietoa betonin hiilensidontaominaisuuksista

Topinpuiston kiertotalouskeskuksessa toteutetussa pilotissa tutkittiin parhaita olosuhteita kierrätysbetonimurskeen hiilensidontaominaisuuksien optimoimiseksi. Betonin hiiltä ilmakehästä sitova ominaisuus eli karbonatisoituminen kompensoi betonin valmistuksesta...

Lue lisää