Topinpuisto

 
 

Uutta muotoilua olemassa olevista materiaaleista

1.6.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Uuden tuotteen suunnittelussa tärkeä pohdinnan paikka on, miten erottautua omalla tuotteella suuresta massasta. Onko tuote erityisen käytännöllinen? Onko muotoilu omaperäistä ja täysin uniikkia? Mitä materiaaleja tuotteessa käytetään? Onko valmistusprosessissa tapoja erottautua?

MEA upcycle studion suunnittelija Elina Korri on luonut uusiomuotia farkkumateriaalista jo kymmenen vuoden ajan, ja tottunut myyntipuheessaan tuomaan esille uudelleenkäytetyn materiaalin arvon ja kiertotalouden edistämisen, joilla hän pyrkii erottautumaan muotoilukentällä.

Toukokuisena perjantaina Elina löysi itsensä tilanteesta, missä luontevalla otteella suusta tuli tuttu esittely tuotteiden uudelleenkäytetyistä materiaaleista, kunnes hän tajusi – myyjäistilaisuus oli omistettu kiertotaloudelle ja kaikkien muidenkin osallistuvien yritysten tuotteissa hyödynnettiin sivuvirtoja! Oli siis aika pohtia, miten muokata myyntipuhetta erottautumaan tässä tilanteessa, mikä on joskus näyttäytynyt vain tulevaisuuden haaveena.

MEA upcycle studion suunnittelija Elina Korrin käsissä farkkumateriaalista syntyy uusia tuotteita.

New Forms Friday – omat marketit kiertotaloudelle ja kestävälle muotoilulle

Järjestimme Uuden muotoilun yhdistyksen ja Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa perjantaina 6. toukokuuta New Forms Friday -nimellä kulkevan kestävän muotoilun marketin Turun Vierailukeskus Joessa. Tapahtuma oli omistettu erityisesti kiertotalouteen osallistuville kotimaisille brändeille ja palveluille, ja se järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Marketpäivä keräsi yhteen jopa kaksikymmentä kotimaista kiertotalouteen osallistuvaa suunnittelijaa ja palveluntarjoajaa. New Forms Fridayssa vierailija saattoi löytää design-laukkuja sukelluspukujen ylijäämäkankaasta, ECONYL-kierrätysnailonista luotuja uima-asuja, ananaksen lehdistä valmistetusta pinatex-materiaalista tehtyjä “vegaanisia nahkakoruja” ja jopa luonnonkosmetiikkaa, jossa teollisuuden sivuvirta on jalostettu raaka-aineeksi.

Kierrellessä myyntipöytiä konkretisoitui, miten monipuolisesti ja kekseliäästi kotimaiset suunnittelijat jo hyödyntävät kiertotalouden innovaatioita osana muotoiluprosessejaan. Käyttämättömät lattialaminaatit muuttuvat pannunalusiksi, huonekalujen verhoilusta ylijäänyt nahka taipuu vyölaukuksi ja kierrätetty hopea muotoillaan uudeksi koruksi. Suunta on äärimmäisen inspiroiva!

Toiveenani onkin, että kiertotaloudesta tulisi uusi valtavirta, joka asettuu normaaliksi osaksi tuotemuotoilua. Tulevaisuuteen katsovassa muotoilussa on vain järkevää, että olemassa oleva materiaali päätyy käyttöön siellä, missä sitä voi hyödyntää, ja sivuvirrat soljuvat tehokkaasti tekijöiden välillä.

Erottautua voi puolestaan jatkossakin persoonallisella, luovalla ja kekseliäällä muotoilulla. Sen tenho ei hiivu, vaan tilausta arkea ilahduttavalle muotoilulle on aina.

Roosa Karhu

New Forms Friday -marketien tuottaja

 

New Forms Fridayn järjestivät Uuden muotoilun yhdistys ja Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH). Tapahtuma järjestettiin Topinpuisto-päivän yhteydessä osana 6Aika: Circhubs 2 -hanketta, jossa kehitetään konseptia kiertotalouden kauppapaikalle.

 

Uutinen

15.6.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Topinpuistossa kehitettiin alueen turvallisuutta yhteisellä harjoituksella

Topinpuiston yritykset kokoontuivat eilen tiistaina yhteiseen, alueen turvallisuutta kehittävään harjoitukseen. Aamupäivän aikana Topinojan alueelle simuloitiin kuvitteellinen onnettomuustilanne Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen johdolla....

Lue lisää

 

Uutinen

6.6.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Pikkuvihreä haluaa kehittää kuivakäymälän palvelukonseptia

Pikkuvihreä on kolme vuosikymmentä toiminut rymättyläläinen kuivakäymälöiden valmistukseen ja myyntiin erikoistunut perheyritys. Erilaiset käymäläratkaisut toteutetaan pitkälti räätälöidysti yhdessä asiakkaiden kanssa,...

Lue lisää

 

Uutinen

17.5.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Restatopille sparrauksesta uusia näkökulmia kiertotalouden mukaisten palveluiden kehittämiseen

Restatop on julkisia tiloja suunnitteleva ja kalustava sekä kalusteita maahantuova turkulainen perheyritys. Yritys on toiminut alalla jo kolme vuosikymmentä, ja...

Lue lisää