Topinpuisto

 
 

Reilu kuljetus haluaa edistää kiertotaloutta ruoan kotiinkuljetuksissa

7.7.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Reilu kuljetus on uusi turkulainen ruoan kotiinkuljetuspalvelu. Yritys haluaa toimia reilusti niin kuljettajia, ravintoloita kuin ympäristöä kohtaan ja tarjota asiakkaalle sujuvan tilauskokemuksen.

Reilu kuljetuksen perustajille Rufus Vinodille ja Lauri Koittolalle kiertotalouden edistäminen kaikessa yrityksen toiminnassa on tärkeää, ja niinpä yritys osallistui Topinpuiston kiertotaloussparraukseen löytääkseen ideoita uuden kiertotalouden mukaisen palvelunsa kehittämiseksi.

Kuljetusten paluumatkojen hyödyntäminen vähentäisi ympäristövaikutuksia

Reilu kuljetusta kiinnostaa ruuan kotiinkuljetusten paluumatkojen hyödyntäminen, sillä tällä hetkellä niiden potentiaali menee hukkaan. Paluukuljetuksille nähdään selkeä tarve, ja niiden avulla voidaan vähentää päästöjä, kun asiakkaan ei tarvitse itse lähteä erikseen viemään vaikkapa tavaraa kierrätykseen.

Kiertotaloussparraukseen kootussa asiantuntijatyöpajassa pohdittiin, miten esimerkiksi jätelainsäädäntö ja kustannukset vaikuttaisivat paluukuljetustoimintaan. Huomioitavaa on, että jätteiden käsittelyyn tarvitaan aina lupa ja tietoja sisältäville laitteille on varmistettava tietojen turvallinen tyhjennys.

Paluukuljetusten hyödyntämiseen löydettiin muitakin asiakastarpeita, joiden avulla palvelua voidaan kehittää eteenpäin. Tavoitteena on palvelun helppous asiakkaalle ja mahdollisuus toimia ympäristön kannalta viisaammin.

Haussa vastuulliset ja kestävät materiaalit

Ruokalähettitoiminnassa tarvitaan monia erilaisia tekstiilejä ja pakkausmateriaaleja mm. kuljetuslaukkuihin, kuljettajien vaatteisiin, ruokien pakkaamiseen ja mainosprintteihin. Reilu kuljetukselle kiinnostava yhteistyökumppani voisi olla sellainen yritys, joka valmistaa kuljetuslaukkuja kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi poistotekstiilissä olisi potentiaalia.

Myös elektroniikkaa halutaan hankkia vastuullisesti, ja toiminnassa käytettävät tabletit olisi hienoa hankkia käytettynä.

Sparrauksesta uutta ajateltavaa toiminnan kehittämiseen kiertotalouden näkökulmasta

Sparrauksessa Reilu kuljetukselle luotiin toimintasuunnitelma, jonka avulla yritys voi hahmottaa palvelun toteuttamiseen tarvittavat suunnitteluvaiheet.

– Oli hienoa, miten konkreettisia asioita työpajassa päästiin yhdessä työstämään. Sparraukseen oli valittu kohdennetusti juuri sellaisia potentiaalisia yhteistyökumppaneita, joilla oli jotain rakentavaa annettavaa kokonaisuuteen. Saimme myös paljon ajateltavaa sen suhteen, miten paluukuljetuksia sekä Reilun toimintaa ylipäänsä voisi kehittää kiertotalouden näkökulmasta, kertoo Lauri Koittola Reilu kuljetuksesta.

Topinpuiston kiertotaloussparraus auttaa yrityksiä ja organisaatioita löytämään oman polkunsa kiertotalouden liiketoiminnassa. Palvelussa ideoidaan, suunnitellaan ja kehitetään olemassa olevia sekä uusia kiertotalouden mukaisia tuotteita ja palveluita. Tavoitteena on edistää kiertotalouteen perustuvan palvelun tai tuoteidean jalostamista ja tuotteistamista yrityksissä.

Tutustu Reilu kuljetukseen!

Kiertotaloussparraukseen ja palvelun esimerkkeihin voit tutustua Topinpuiston sivuilla 

 

 

Uutinen

22.3.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Topinpuiston uutiskirje 1/2023

Topinpuiston uutiskirje kokoaa yhteen Topinpuiston kiertotalouskeskuksen ajankohtaiset uutiset ja puheenvuorot. Aiheina tällä kertaa mm. Topinpuisto-päivä järjestetään huhtikuussa jo kymmenettä kertaa...

Lue lisää

 

Tapahtuma

6.3.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Kiertotalouden strategia – tervetuloa Topinpuisto-päivään 14.4.2023!

Keväällä 2023 Topinpuisto-päivä järjestetään jo kymmenettä kertaa! Kevään Topinpuisto-päivän teemana on kiertotalouden strategia. Miten luodaan ja millainen on vastuullinen strategia kiertotalouden edistämiseksi? Miten pitkäjänteinen strategia ohjaa kiertotalouden toteutumista kiertotalousalueella? Miten strategia jalkautetaan sidosryhmille? Tule kuuntelemaan, miten kiertotalouden strategiaa tehdään ja miten luodaan kestävää tulevaisuutta! 

Lue lisää

 

Uutinen

27.1.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Gasumin innovaatiokilpailu GasumHackathon käynnistyi

Gasum etsii avoimen GasumHackathon-innovaatiokilpailun kautta ratkaisuja ja kumppaneita biokaasulaitoksilla sivuvirtana syntyvän biogeenisen hiilidioksidin hyödyntämiseen.

Lue lisää