Topinpuisto

 
 

Kiertomaa kehittää digitaalista kauppapaikkaa ylijäämämaiden hyödyntämiseen

9.8.2021 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Kiertomaa Oy on kehittänyt maarakennuksen ylijäämämateriaalin tehokkaampaa hyödyntämistä edistävän digitaalisen kauppapaikan. Maapaikka-palvelun avulla voi etsiä omiin tarpeisiin sopivia ylijäämämateriaaleja, kuten esimerkiksi erilaisia murskeita ja soraa. Palvelu tarjoaa lisäksi ylijäämämateriaalien käyttämisessä huomioitavaa tietoa maarakentamisen lainsäädännöstä ja vastuista. Maapaikan kehitykseen haettiin lisävauhtia Topinpuiston kiertotaloussparrauksen avulla.

Turkulainen Kiertomaa tarjoaa resurssitehokasta maanrakentamista, ylijäämämateriaalien varastointia sekä maarakennusmateriaalien kierrätystä ja jalostamista. Vuonna 2016 perustettu yhtiö on nykyään Turun kaupungin ja Lounais-Suomen Jätehuollon sidosyksikköyhtiö. Tavoitteena on olla suunnannäyttäjä alueellisessa maa-ainesten kierrättämisessä.

Kiertomaa haluaa edistää maarakentamisessa syntyvien ylijäämämateriaalien hyötykäyttöä. Tähän tarkoitukseen on kehitetty Maapaikka, joka on ylijäämämateriaalien digitaalinen markkinapaikka. Maksuttoman palvelun avulla voi etsiä tietoa lähialueilla sijaitsevista materiaaleista ja jättää osto-, myynti- ja sijoituspaikkailmoituksia. Maapaikan kautta voi etsiä useita eri maarakennusmateriaaleja, kuten esimerkiksi betonimursketta, soraa ja sepeliä.

–Maapaikan kehitys on vielä kesken. Nyt haluisimme, että palvelun tavoittavuus olisi yhä laajempaa ja saisimme mukaan lisää yksityiskäyttäjiä, kertoo Kiertomaan toimitusjohtaja Päivi Laakso.

Maapaikka edistää maa-aineksen kiertotaloutta mahdollistamalla käyttäjille esimerkiksi paikallisten palveluntarjoajien hintavertailun sekä tuomalla kierrätetyt ja ympäristöystävälliset maa-ainekset tehokkaammin saavutettaviin. Digitaalinen palvelu voi myös tehostaa maa-ainesten kuljetuksia ja lisätä tietoisuutta niiden käytöstä.

–Kierrätettyjen maa-ainesten käytössä on paljon vastuukysymyksiä, joihin tulisi yksittäiselle käyttäjälle saada löydettyä oikeat vastaukset. Helppokäyttöinen digitaalinen palvelu voisi kauppapaikan lisäksi tarjota tietopaketteja eri materiaalien käytöstä ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä. Otamme mielellämme vastaan toiveita, minkälaista lisätietoja käyttäjämme eniten tarvitsevat, Laakso jatkaa.

Maapaikkaa kehitettiin Topinpuiston kiertotaloussparrauksen avulla

 

Kiertomaa osallistui keväällä 2021 Topinpuiston kiertotaloussparraukseen, jossa pääasiallisena kohteena oli Maapaikan jatkokehitys. Ethican asiantuntijoiden vetämässä sparrauksessa kartoitettiin palvelun nykytoimintaa sekä kehityskohteita. Sparraus suoritettiin kahden työpajan sekä asiantuntijoiden osallistamisen kautta. Lisäksi kuultiin nykyisten asiakkaiden toiveita ja tarpeita. Lopputuloksena laadittiin toimintasuunnitelma esiinnousseiden kehityskohteiden ratkaisemiseen.

–Sparraus oli Kiertomaalle uudenlainen tapa lähestyä toimintamme kehittämistä. On hyvä tarkastella oman yhtiön toimintaa ulkopuolisen silmin ja katsoa, minkälaisia ajatuksia se herättää. Kiertotaloussparrauksessa Maapaikan jatkokehitystä käsiteltiin varsin perustavanlaatuisesti, sanoo Laakso.

www.kiertomaa.fi
www.maapaikka.fi

Lue lisää Topinpuiston kiertotaloussparrauksesta täältä. Kiertotaloussparraus toteutettiin osana 6Aika: ILPO-hanketta.

 

Tapahtuma

28.8.2023

Arvoketjut ja uudelleenkäyttö – tervetuloa Topinpuisto-päivään 22.9.2023!

Syksyn 2023 Topinpuisto-päivässä keskustellaan tuttuun tapaan ajankohtaisista kiertotalouden puheenaiheista! Päivän teemana ovat Arvoketjut ja uudelleenkäyttö.  Miten suunnittelu mahdollistaa elinkaaren pidentämisen...

Lue lisää

 

Uutinen

19.6.2023

Topinpuiston uutiskirje 2/2023

Topinpuiston uutiskirje kokoaa yhteen Topinpuiston kiertotalouskeskuksen ajankohtaiset uutiset ja puheenvuorot. Aiheina tällä kertaa Betonin hiilensidontaominaisuuksia tutkittiin Betoniteollisuuden CO2ncrete Solution -hankkeen Topinpuistoon...

Lue lisää

 

Uutinen

25.5.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Topinpuiston tutkimuspilotti toi arvokasta tietoa betonin hiilensidontaominaisuuksista

Topinpuiston kiertotalouskeskuksessa toteutetussa pilotissa tutkittiin parhaita olosuhteita kierrätysbetonimurskeen hiilensidontaominaisuuksien optimoimiseksi. Betonin hiiltä ilmakehästä sitova ominaisuus eli karbonatisoituminen kompensoi betonin valmistuksesta...

Lue lisää