Topinpuisto

 
 

Gasum laajentaa ja tehostaa Topinpuiston biokaasulaitoksen toimintaa

13.11.2020 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Gasum avasi Suomen ensimmäisen nesteytettyä biokaasua tuottavan biokaasulaitoksen Turussa. Laitoksella tuotetaan myös noin 4000 tonnia ammoniakkivettä kierrätysravinteeksi. Laajennuksen avajaisia vietettiin 12.11.2020.

Gasumin Topinpuistossa sijaitsevan biokaasulaitoksen laajennus- ja modernisointiprosessi valmistui kun yksikkö otettiin kaupalliseen käyttöön torstaina 12.11. Laitos tuottaa noin 60 GWh nesteytettyä biokaasua sekä noin 4 000 tonnia ammoniakkivettä laitoksen käsittelemästä 130 000 tonnista biomassasta.

Biojätteen ja Turun Seudun puhdistamon lietteiden hyödyntäminen energiana ja ravinteina edistää kiertotaloutta ja kaasumarkkinan kehittymistä Turun seudulla. Avajaistilaisuudessa esimerkiksi FinnSementin toimitusjohtaja Miikka Riionheimo kertoi heidän käyttävän Gasumin vihreää ammoniakkia normaalisti käyttämänsä ammoniakin sijasta. Nesteytetty biokaasu taas on helppo kuljettaa hyödynnettäväksi raskaassa liikenteessä, merenkulussa ja teollisuudessa.

– Vahva tahtotila kierrätysravinnemarkkinan kehittämiseksi sekä kaasun liikennekäytön kasvun tukemiseksi ovat esimerkkejä toimista, joilla maamme hallitus mahdollistaa kotimaisen biokaasumarkkinan kasvun ja luo meille toimijoille edellytyksiä toiminnan laajentamiseksi, kertoi Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen korosti avajaistilaisuuden puheenvuorossaan, ettei nykyinen koronakriisi ole poistanut ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Avainroolissa ilmaston lämpenemisen ja luonnon köyhtymisen pysäyttämisessä onkin nykyisen lineaaritalouden muuttaminen kiertotalouteen perustuvaksi.

– Suomen hallituksen tavoite on vahvistaa suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä, visioi Mikkonen.

Lue lisää laitoksesta ja avajaisista Gasumin tiedotteesta.

 

Uutinen

17.5.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Restatopille sparrauksesta uusia näkökulmia kiertotalouden mukaisten palveluiden kehittämiseen

Restatop on julkisia tiloja suunnitteleva ja kalustava sekä kalusteita maahantuova turkulainen perheyritys. Yritys on toiminut alalla jo kolme vuosikymmentä, ja...

Lue lisää

 

Uutinen

13.5.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Topinpuisto sai tunnustusta kiertotalouden yhteistyöalustana

Topinpuisto on valittu esimerkiksi Interreg Europe Policy Learning Platform -tietokantaan, joka kokoaa kansalaisia, alueita ja taloutta hyödyttäviä parhaita käytäntöjä ympäri...

Lue lisää

 

Tapahtuma

19.4.2022 | Topinpuiston kiertotalousverkosto

Kiertotalouden kauppapaikat, tuotteet ja palvelut – Tervetuloa Topinpuisto-päivään 6.5.2022!

Kevään 2022 Topinpuisto-päivän teemana on kiertotaloutta edistävät kauppapaikat, tuotteet sekä palvelut. Mikä on second-hand-vaatteiden verkkokaupan menestyksen salaisuus? Miten toimii Vaasassa...

Lue lisää