Topinpuisto avaa mentorointikevään

Onko yritykselläsi idea tuotteesta tai palvelusta, joka säästää resursseja ja edistää hiilineutraaliutta? Haluaisitko kokeilla ideaasi käytännössä yrityspartnereiden kanssa?

Tässä on sinulle kokeilualusta!

Tule mukaan Topinpuiston mentorointikevääseen.

Tuo tullessasi idea tuotteesta tai palvelusta ja avoin mieli. Mentorien ja asiantuntijoiden avulla ideaasi jalostetaan eteenpäin. Mentorointikevät huipentuu ideoiden kilpailuun, joista paras valitaan kokeiluun Topinpuiston verkoston alueella.

Kilpailun dead line on työpajapäivän iltana 28.2. klo 23.59. Parhaita ideoita kokeiltavaksi saa siis vielä kehittää työpajan jälkeen. Ideat jätetään sähköpostitse osoitteeseen inka.makio(at)turkuamk.fi. Kilpailuun voi osallistua vaikka ei osallistuisi tapahtumiin. Jos työpajapäivän jälkeen ideasi on valmis, sitä ei ole pakko jättää kilpailuun, vaan voit ottaa mentoreista ilon irti ja jatkaa idean kehittelyä yrityksessäsi. Kuvaa ideasi yhdelle A4-paperille. Lisäksi voit jättää max 5 kuvasivua. Ideasta täytyy kuvata tavoitteet, toimenpiteet ja tulokset ja kokeiltavuus Topinpuistossa. 

Paras idea valitaan kokeiltavaksi Topinpuistossa.

Mentorointikevääseen etsitään yrityksiä kaikilta toimialoilta. Toteutettavissa olevia ideoita viedään eteenpäin Topinpuiston verkoston voimin 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeen tuella. Lounais-Suomen Jätehuollon ja Turun ammattikorkeakoulun tiimit ovat tukenasi koko mentoroinnin ajan.

Topinpuiston kiertotalouskeskus rakentuu Turun Kehätien varrella sijaitsevan Topinojan jätekeskuksen ympärille. Topinpuistossa kohtaavat ympäristöalan osaaminen ja seudun merkittävimmät materiaalivirrat. Alueella toimivat ympäristöalan yritykset vastaanottavat ja käsittelevät yhteensä yli 60 eri teollisuuden, yritysten ja asukkaiden materiaalivirtaa sekä kehittävät näiden materiaalien arvoketjuja yhdessä.

Viisi kiertotalouden liiketoimintamallia Sitran mukaan:

  • Jakamisalustat: yhteisten jakoalustojen hyödyntäminen käytössä, saavutettavuudessa tai omistuksessa, esimerkiksi vajaakäytössä olevien koneiden ja tavaroiden vuokraaminen tai vaihto
  • Kiertoihin perustuvat toimitusketjut: kierrätettävien materiaalien ja uusiutuvan energian käyttö sekä resurssitehokkaisiin kiertoihin perustuvat ratkaisut
  • Tuote palveluna: palvelujen tarjoaminen tuotteiden sijaan
  • Tuotteen elinkaaren pidentäminen: tuotteen elinkaaren pidentäminen ennakoivalla huollolla, uudelleenmyynnillä ja uudelleenvalmistuksella
  • Kierrätys ja kiertoon palauttaminen: elinkaarensa loppuun tulleiden tuotteiden ja raaka-aineiden takaisinkeräys ja uudelleenhyödyntäminen.