10.5.2019 | Johanna Liipola, konseptisuunnittelija ja yrittäjä, Muotomyrsky Oy
“Millainen kiertotalousmalli mahdollistaa kestävän liiketoiminnan?”
”Uudistetaanko yrityksesi ajatusmalleja ja toimintatapoja, jotka auttavat kehittämään uusia kiertotalouden tuotteita ja palveluja?”
Näillä kysymyksillä halusimme kehittää Topinpuiston sparrauspalvelua. Palvelukonsepti auttaa yrityksiä löytämään ja jalostamaan omia kiertotalouden malleja omissa tuotteissaan ja palveluissaan.
Kiertotalouden liiketoimintamallit auttavat yrityksiä tarkastelemaan tuotteitaan ja palvelujaan uudesta näkökulmasta. Kiertotalouden liiketoimintamallit voidaan jakaa viiteen eri malliin:
Topinpuiston sparrauspalvelua suunniteltiin ja tehtiin kokeilemalla. Neljän eri yrityksen ideoita vietiin eteenpäin palvelumuotoilun prosessilla yhdessä verkoston ja asiantuntijoiden kanssa. Alussa yritykset haastateltiin, valittua ideaa kehitettiin työpajassa ja näin luotiin toimintasuunnitelma idean kokeilemiseksi ja eteenpäin kehittämiseksi.
Kierrätystekstiileistä uusia tuotteita valmistava Pumpa Design tarvitsi apua sellaisen viestintämateriaalin tuottamiseksi, joka helpottaisi asiakkaan ostopäätöstä sekä auttaisi koko ostoprosessin ajan.
Yritysten jätteitä vastaanottava ja käsittelevä Ekopartnerit valitsi aiheeksi eristevillan hyötykäytön löytämisen. Eristevillaa, jota vastaanotetaan melko suuria määriä, on jätejakeena alettu kerätä erikseen Ekopartnereilla vasta viime syksystä lähtien. Sitä ei kuitenkaan hyödynnetä, vaan se ajetaan kaatopaikkojen penkkoihin. Uuden sovelluksen ja prosessoinnin löytyminen olisi tärkeä askel materiaalin hyödyntämisessä.
Ramirent, jonka liiketoiminta perustuu vahvasti kiertotalouteen vuokraamalla työkoneita yrityksille ja kuluttajille, haluaa rakentaa palvelua, joka tehostaa rakennustyömaiden resurssitehokkuutta ennakoivalla suunnittelulla.
Pukuvuokraamo W.I.G.O, joka on miesten etikettipukeutumisen vuokraamo-operaattori, haluaa laajentaa vuokrauspalveluja. Sparrauspalvelussa kehitettäväksi haasteeksi valittiin palvelu, jossa asiakkaat voivat tilata puvun, vaatteet ja asusteet suoraan matka- tai tapahtumakohteeseen.
Olenko kirjoittamassa satua paremmasta maailmasta, jolla on onnellinen ja ääretön tulevaisuus? Uskon, että kiertotaloudessa, resurssitehokkuudessa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa keskeistä on uusi ja nyt kehitteillä oleva teknologia. Kestävien ideoiden kehittäminen vaatii tahtotilan lisäksi asenteiden ja yhteisön sekä yhteiskunnan rakenteiden uudistumista, mutta myös säännösten ja lakien ohjausta.
Osaammeko käyttää tietoamme paremmin, jotta löytäisimme kestäviä tapoja tehdä yrityksen liiketaloudellisia ratkaisuja ja jotta kuluttajan olisi helppo löytää vastuullisia ratkaisuja omaan arkeensa?
On hienoa olla aloittamassa asioita, jotka mahdollistavat uusia kiertotalouden ratkaisuja. Haluan voida sanoa olleeni tuossa alussa mukana ja että saimme hienoja asioita aikaiseksi.
Johanna Liipola
konseptisuunnittelija ja yrittäjä @ MuotoMyrsky Oy
johanna.liipola@muotomyrsky.com
www.muotomyrsky.com
Uutinen
17.12.2020 | Topinpuiston kiertotalousverkosto
Hub Turun toimittamista podcasteissa keskustellaan vastuullisesta joulusta, ilmastonmuutoksesta ja Suomesta kiertotalouden mallimaana.
Uutinen
13.11.2020 | Topinpuiston kiertotalousverkosto
Gasum avasi Suomen ensimmäisen nesteytettyä biokaasua tuottavan biokaasulaitoksen Turussa. Laitoksella tuotetaan myös noin 4000 tonnia ammoniakkivettä kierrätysravinteeksi. Laajennuksen avajaisia vietettiin...
Uutinen
13.11.2020 | Topinpuiston kiertotalousverkosto
Topinpuiston tulevat laajennusalueet sijaitsevat painuvilla savialueilla, joiden esirakentamistoimenpiteiden selvittämiseksi kokeillaan uusiosideaineiden hyödyntämistä saven stabiloinnissa. Onnistuessaan kokeilu avustaa uusien kiertotalouden mukaisten...