Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on ”Green Cities for Greener Future”.

Toukokuun SmartCHEM summit 2018 esittelee uusimpia biopohjaisia innovaatioita sekä miten sivuvirroista tehdään uutta bisnestä. Puhujia ovat mm. BASF:n Pohjoismaiden johtaja Tor Stendahl ja Nesteen tutkimus- ja teknologiajohtaja Petri Lehmus, jonka puheenvuorossa kuullaan Ikean ja Nesteen yhteistyöstä. Biohajoavan kelmun kehittänyt Welmu International kertoo yrityksen kasvutarinan yliopistokeksinnöstä kaupalliseksi tuotteeksi. Seminaariosuuden jälkeen järjestetään mini-hackathon, jossa yritysten johdolla ratkotaan biopohjaisen tuotannon haasteita.

Bio- ja kiertotaloudesta odotetaan kansallisella ja eurooppalaisella tasolla talouskasvua. Kasvun lähteet on osittain tunnistettu. Yritysten haasteena on löytää paikka uusissa arvoverkostoissa sekä tuotteiden markkinoille tuonnissa.

– Biotalous on paljon enemmän kuin metsäteollisuutta ja kiertotalous paljon enemmän kuin kierrätystä. Molemmissa talouden uusissa malleissa on kyse jalostusarvon nostamisesta ja immateriaalisen lisäarvon luomisesta biopohjaisille raaka-aineille ja jätteiksi luokitelluille materiaaleille, kertoo liiketoiminnan kehittämispäällikkö Linda Fröberg-Niemi SmartCHEM-seminaarin järjestävästä Turku Science Park Oy:stä.

Lupaavia uusia tuotteita ovat esimerkiksi erilaiset puupohjaiset biokomposiitit ja nanoselluloosaan ja ligniiniin pohjautuvat tuotteet. Kemian avulla tuotteiden jalostusarvoa pystytään nostamaan merkittävästi. Bio- ja kiertotalouden toteutuminen edellyttää toimialarajat ylittävää yhteistyötä.

– Suomen ja Turun vahvuutena on paitsi puu- ja luonnonmateriaalikemia, myös kemianalan ja materiaalitieteen vahva osaaminen. Tämä näkyy uusia ratkaisuja bio- ja kiertotalouteen tuovien startup- ja kasvuyritysten suurena määränä, Fröberg-Niemi sanoo.

SmartCHEM summit -tapahtuma järjestetään Turussa, vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa 22.5. Se tuo yhteen kansainväliset suuryhtiöt, startupit sekä yliopistot osaksi laajempaa toimialat ylittävää verkottunutta talouden mallia. Tapahtuma on samalla SHIFT-businessfestivaalin maksuton sivutapahtuma.

Lisätietoja:

Liiketoiminnan kehittämispäällikkö Linda Fröberg-Niemi, Turku Science Park Oy / Smart Chemistry Park. Puh. 50 587 3441, sähköposti linda.froberg-niemi@turkubusinessregion.com

Asiantuntija Annika Myrsky, Turku Science Park Oy / Smart Chemistry Park.
Puh. 050 491 0893, sähköposti annika.myrsky@turkubusinessregion.com


Turku Business Region kokoaa yhteen Turun seudun elinkeinoelämän, korkeakoulut, järjestöt ja kunnat. Yhteistyö synnyttää uusia tuotteita ja palveluita, jotka vauhdittavat yritystoiminnan kasvua ja alueen hyvinvointia. Alueen yritys- ja innovaatiopalveluiden koordinoinnista vastaa seudullisen kehitysyhtiön roolissa Turku Science Park Oy.

Laajeneva ja yhä kansainvälisempi Turun Tiedepuisto, Turun telakan läheisyyteen nouseva meri- ja valmistavan teollisuuden keskittymä Blue Industry Park, Turun ratapiha-alueelle kaavailtu elämys- ja tapahtumakeskittymä sekä Turun uusi keskustavisio antavat lisävauhtia koko Turun seudun tulevaisuudelle.

www.businessturku.fi – voimaa verkostoista