Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja VTT koordinoivat yhdessä Telaketjua, Suomeen rakennettavaa poistotekstiilin keräys-, lajittelu- ja jatkojalostuskokonaisuutta. Telaketju koostuu useasta hankkeesta, joita toteuttamassa on laaja joukko suomalaisia yrityksiä, tutkimusorganisaatioita, kuntien jätelaitoksia sekä poistotekstiilin lajittelijoita ja jatkojalostajia. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös sosiaalisen työllistämisen toimijoiden, hyväntekeväisyysjärjestöjen ja kaupunkien kanssa.

Telaketju -hankekokonaisuuden tavoitteena on edistää tekstiilijätteen ja muun poistotekstiilin hyödyntämistä Suomessa. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan panostuksia sekä keräykseen ja lajitteluun että lajitellun materiaalin jatkojalostukseen ja tuotekehitykseen. Siksi mukaan yhteistyöhön on kutsuttu mahdollisimman laajasti toimijoita arvoverkoston eri osista. Telaketju toimii sateenvarjona erilaisille hankkeille ja tarjoaa verkostoitumismahdollisuuden ja tiedonjakokanavan eri toimijoiden ja hankkeiden välillä.

Telaketju-hankkeiden lähtökohtia ovat:

  • tekstiilien kiertotalousratkaisujen kehittäminen
  • työllistävä vaikutus ja uuden liiketoiminnan syntyminen Suomeen
  • avoimuus ja vastuullisuus tekstiilijätteen hyödyntämisessä

Telaketjua kehitetään tällä hetkellä neljässä eri hankkeessa, joiden päärahoittajina toimivat Business Finland, Ympäristöministeriö, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Varsinais-Suomen Liitto.

Turun Seudun TST-Texvex

TST – Texvex on tärkeä osa tekstiilijätteen kierrätystä varten perustettua Telaketju-hanketta, joka  hakee kestävää mallia alueen tekstiilijätteiden hyötykäytön edistämiseksi. TST – Texvex:in toiminta-ajatuksena on edistää kiertotaloutta lajittelemalla ja käsittelemällä kuluttajilta tulevia poistotekstiilejä. Lisäksi hanke tarjoaa aktivoimismahdollisuuksia pitkään työttömänä olleille turkulaisille. Myymälän aukiolo-ajat löydät täältä. TST – Texvex vastaanottaa puhtaita ja kuivia vaatteita sekä poistotekstiilejä myymälän aukioloaikoina. Tutustu toimintaan virtuaalisesti!

 

Tutustu muihin hankkeisiin tarkemmin sivulla www.telaketju.fi

Tuo omat ideasi osaksi verkostoa!

 

Ota yhteyttä:

Sini Ilmonen, Kiertotalousasiantuntija
sini.ilmonen(at)lsjh.fi
040 867 0139

Henna Knuutila, Projektipäällikkö
henna.knuutila(at)turkuamk.fi
040 355 0827

Inka Mäkiö, Poistotekstiiliasiantuntija
inka.makio(at)turkuamk.fi
040 549 1552

Pirjo Heikkilä
pirjo.heikkila@vtt.fi
040 689 1443

Lisätietoa:

Telaketju.fi
www.poistotekstiili.turkuamk.fi/telaketju/ 

Tilaa poistotekstiiliä! 
Poistotekstiilitilaus.

Aiheeseen liittyvät